TRIBUNE og køreplan : #MetaWeb / 3D af Meza VS #Meta af Zuckerberg og Co.


Enfert Meta Zuckerberg VS Paradis de Meza et Bonob0h

Stillet over for farerne ved de lukkede « Metaverses » af Facebook og Co. eller på vej, Meza’s #MetaWeb / 3D, det eneste virkelig åbne alternativ!

af : Guillaume G / Bonob0h, François Aubriot, Philippe Scoffoni

5. november 2021 – Opdateret 9. november 2021

Oversættelse til dansk med Deepl

 

I de sidste par uger har Facebooks meddelelser om « Metaverse » givet os en af de vigtigste og mest uundgåelige visioner for fremtidens digitale univers og web.

Som Aurélie Jean for nylig offentliggjorde i en klumme i Le Point den 24. oktober 2021, er denne vision om lukkede virtuelle verdener en reel fare!
https://www.lepoint.fr/invites-du-point/aurelie-jean-pourquoi-facebook-doit-rester-en-dehors-du-metavers-24-10-2021-2449041_420.php

Andre gør den samme konstatering, f.eks. Laurent Vaissade
https://www.linkedin.com/posts/laurentvaissade_meta-facebook-metaverse-activity-6860853822336573440-ODV7/

For ikke at nævne den fremragende leder af den tidligere senator René TRÉGOUËT: ALLONS-NOUS LAISSER LES GAFAM GOUVERNER NOS MONDES VIRTUELS: LA DROGUE DU XXIème SIECLE?
https://www.rtflash.fr/allons-nous-laisser-gafam-gouverner-nos-mondes-virtuels-drogue-xxieme-siecle/article

Vi er helt enige, men simple observationer er ikke nok, især fordi der findes løsninger!

Andre mener derimod, at « vi ikke skal forhaste os », mener Julien Pillot på Franceinfo, som mener, at metavers « kun er i deres vorden », og at deres udvikling stadig lider under « store teknologiske hindringer ».
https://www.nouvelobs.com/high-tech/20211029.OBS50441/qu-est-ce-que-le-metavers-cet-internet-du-futur-qui-fait-rever-mark-zuckerberg.html

Forkert!

Selvfølgelig er det ikke drømmenes universalmiddel, men det fungerer allerede meget godt med en simpel computer! Virtual reality-masker er kun et midlertidigt tilbehør! Desuden er det web, som vi kender i HTML5 osv. også begyndt med sin første version! At vente med at « gøre », indtil alt er på plads, er kætteri!

Hvad angår farerne, annoncerede Mark Zuckerberg allerede i 2014 et 3D Facebook. Der var ganske vist ingen efterfølgere, og vi har på den anden side SecondLife, som langsomt er ved at falde fra hinanden.

I begge tilfælde har de ikke taget hensyn til væsentlige faktorer. Brugerne er krævende, men de kan stadig ikke finde det, de ønsker! Universet på deres fingre. Mellem 2006 og 2009 kom millioner af mennesker til SecondLife og forlod det igen, fordi disse væsentlige faktorer manglede, hvilket betyder, at denne tilgang mere end nogen anden også skal tjene vores menneskelighed.

Siden 2007 har MEZA-foreningen forsøgt at skabe et Web3D++. Mellem 2014 og 2016, efter Mark Zuckerbergs udmeldinger. Den havde allerede advaret om de åbenlyse farer ved en eller flere lukkede platforme af typen « Metaverse » i hænderne på virksomheder, hvis praksis, som vi ved, og som vi stadig er ved at opdage, ikke er til gavn for mennesker og digitalisering.

Over for den rene analyse og vision tilføjer Meza en strategi og frem for alt en køreplan, der integrerer teknologi, brug og en økonomisk og finansiel model, der bryder med disse « Startups », der drømmer om at blive « Unicorns »!

I de sidste 15 år har Meza fremsat konkrete forslag: forslagene om et 3D-web, der er gratis/pensource, åbent og decentraliseret, med « lokomotiv » til at uddanne og opnå offentlig støtte.

Disse forslag er resultatet af flere måneders undersøgelse af nyankomne brugere af Second Life i 2007. De ankom til en slags prototype af fremtidens 3D-web og forlod det skuffet over modtagelsen og manglen på aktiviteter, især i interaktion med det « virkelige ». Vi kan ikke genoplive pchiiit’erne fra SecondLife eller Canal+’s 2nd World (1995 til år 2000).

Udviklingen er uundgåelig fra vokstavlen til internettet. Det samme gælder for internettet. Ligesom Minitel startede det med sider med tekst og billeder! Hvorfor skulle den ikke udvikle sig? I 3D!

Samtidig er begrebet « Metaverse » generelt i flertal! Det vil sige, at det er nødvendigt at jonglere med forskellige « virtuelle verdener »!

Lever vi på flere planeter med hver deres særpræg?

Nej! Vi lever på én planet med ét økosystem.

Hvorfor komplicere tingene, når alt teknisk set takket være opensource er muligt og tilgængeligt for at skabe standarden for et universelt og decentraliseret #MetaWeb. Internettet blev født i en ånd af frihed, decentralisering og deling, og det har i høj grad bidraget til udviklingen af den digitale teknologi. Det er vigtigt at gå tilbage til det grundlæggende!

Computere blev født for at hjælpe mennesker, ikke for at gøre dem til slaver af en håndfuld grådige digitale aktører!

For at modvirke disse uhyrligheder er det eneste middel, vi har til rådighed, at mobilisere os for at skabe et åbent og universelt #MetaWeb #MetaWeb3D!

Dette er en mulighed for at få en positiv indflydelse på fremtidens digitale fremtid.

De teknologier, der er nødvendige for #MetaWeb / 3D, er allerede tilgængelige! Gratis, opensource, åben! Det kræver blot et par små udviklinger for at gøre det let tilgængeligt for alle, uanset hvilken digital « kraft » der er til rådighed.

Det drejer sig i det mindste om et par millioner euro! Allerede omkring ti. Med disse midler er det i løbet af 6 måneder i vid udstrækning muligt at lancere grundlaget for et alternativ til Facebooks Meta-projekt! Et udgangspunkt for #MetaWeb kan let opnås med hjælp fra nogle få aktører og store mæcener, og hvorfor ikke med hjælp fra den franske stat og EU, som kunne anvende vores nationale motto til den digitale verden, som vi fortjener.

Men teknologi er ikke alt, og det er takket være brugen af den, at vi vil lykkes.

Disse anvendelser, der er i samspil med virkeligheden, skal opbygges og finansieres på alle niveauer for ikke at være afhængige af private teknologier, der er styret af kommercielle mål, som vi ikke ønsker.

Hvis vi ikke bekymrer os om den enkelte og hans eller hendes brug, vil vi falde tilbage til de måder, der forårsagede Second Life’s manglende interesse, eller vi vil kun gøre det til en spøg.

For bedre at forstå forslaget kan vi sammenligne det med Legos tidlige historie, der blev anvendt på det digitale område.

I sin tidlige tid og i omkring 5 år tog Lego næsten aldrig fart. Murstenene blev solgt i en lærredspose! Ingen vidste, hvad de skulle gøre med dem. Så var der nogen, der fik den idé at lave en flot æske med en flot model til at bygge og de nødvendige klodser. Der var endda nogle andre mulige modeller med sort/hvide tegninger! Succesen kom, og Lego blev det ikoniske mærke, som vi kender. Køberne starter med at lave den foreslåede model og lader derefter fantasien få frit løb!

Mezas lokomotivprogrammer er kasser af Lego med de nødvendige instruktioner til forståelse, træning og overholdelse. De giver alle mulighed for at foretage deres egne tilpasninger.

Her er nogle af vores mest vellykkede programmer til at engagere brugerne fra en meget ung alder.

En af de vigtigste er Lokale Hacktions, af Neighbourhoods, Cities, Villages in Web3D++ – et netværk af lokale aktioner, der starter med at genskabe steder for at udvikle aktiviteter i samspil med de virkelige steder, eller Club of Colleges & Lycées – en klon af Lokale Hacktions og i samspil med de eksisterende klubber af institutioner. Det er den bedste måde at få alle miljøer til at interagere på, samtidig med at der tages hensyn til undervisningen, som er selve grundlaget for opbygningen af hver enkelt person.

De er også knyttet til håndværksfagene med PAM – Places & Ateliers des Métiers: Netværk og værktøjer til håndværksfagene for fagfolk, uddannelse og enkeltpersoner, eller tilknyttet turismen med TAMI – produktionsenhederne for virksomheder i Web3D++ for et netværk for turisme for kunst, håndværk og industrier.

I et andet register er der også Prézans, som kæmper mod digitale brud og isolation #Seniors #Disabled #Literate #Homeless. Det er både et netværk og en platform for støtteorganisationer. I samme ånd af glemte, men livgivende områder har vi Penal Sentences – et alternativt strafprogram Virtuelt fængsel, uddannelse osv. og bidrag til det offentlige gode.

Et af vores ældste programmer er også RiMa – Plan National de Prévention & Continuité d’Activités Maximum pour les Risques Majeurs / Pandémies. Den blev foreslået tilbage i 2009, men ville have været yderst nyttig under de seneste indespærringer!

Som afslutning på dette lille panorama tager vi også hensyn til miljø- og energibesparelser med f.eks. CALCULI – Genbrug af web3D-serverens nedetid til videnskabelige simuleringer

Det særligt relevante ved alle disse programmer er, at de som regel alle interagerer med hinanden!

De er beregnet til at skabe « virtual reality »-liv, der interagerer med virkeligheden, og senere tilføje augmented reality!

I dette liv, selv før forretningen, privilegerer vi den almene interesse ved optimerede donationer og protektionering af færdigheder og til uddannelser, frem for private interesser af udbytte alene!

Vores model er derfor ikke rettet mod digitale vampyrer, men mod alle slutbrugere, uanset om de er enkeltpersoner, virksomheder, foreninger eller offentlige tjenester. Udvikling af indhold er ikke kun for specialister! Indholdsbidrag, udvikling og anvendelse er for alle fra 7 til 77 år, og også for TPme/I til store grupper.

Det er en måde at skabe liv og deltagelse på, så forretningen kan vokse i dens kølvand.

Med Meza’s #MetaWeb3D behøver brugerne kun deres nuværende udstyr for at fordybe sig med en simpel computerskærm! Der er ingen grund til at købe dykkermasker for at låse sig inde, selv om de af og til er nyttige!

Vores credo er at åbne horisonter, at få dem til at interagere med virkeligheden, at tilskynde til skabelse og samarbejde og ikke at låse dem inde for at plyndre dataene!

I Mezas model er fordelene næsten øjeblikkelige og bidrager til finansieringen af tekniske, menneskelige og finansielle behov.

Alle digitale virksomheder (gratis eller ej) har en vigtig rolle at spille ved at bidrage til at forbedre de nuværende teknologier og deltage i udviklingen af indhold. Ifølge CNLL investerede virksomhederne i EU i 2018 omkring 1 milliard euro i fri software, som stadig er « fortrolig », med en indvirkning på den europæiske økonomi på mellem 65 og 95 milliarder euro!
CF https://cnll.fr/news/etude-logiciels-libres-stimuler-economie-europeenne-autonomie-numerique

Forestil dig den virkning, som et #MetaWeb kan have, som ikke er fortroligt, men tværtimod er lokomotivet for hele den digitale verden i Frankrig, Europa og endda i hele verden!

Og alt dette til fordel for brugerne og ikke for GAFAMS!

Nu skal vi finde de oprindelige midler!

Kunne denne nye « advarsel » om en kommende Meta (vers) fra Facebook og meddelelsen om f.eks. oprettelsen af 10.000 arbejdspladser i Europa være en længe ventet udløser?

For os er jobmulighederne omkring en #MetaWeb3D meget vigtigere! Og ikke kun i form af arbejdspladser!

Men det vil kun tiden vise.

Philip Rosedale, den « faldne » skaber af SecondLife, som har forsøgt at lancere et nyt projekt siden 2012, offentliggjorde en graf på Twitter i 2018. Denne graf, som kun nævner nogle få områder, viser usædvanlige markedsprognoser for virtual reality. Så meget som 20 billioner dollars!? eller omkring 20.000 milliarder dollars?
https://twitter.com/philiprosedale/status/1060973699585650688

Meza’s #MetaWeb / 3D tilbyder mange flere anvendelsesmuligheder! Og i alle sektorer!

Meza har sået Web3D++-frø siden 2007 og har kun fået lukkede døre fra digitale aktører som f.eks. 3D-aktører og aktører inden for fri software og opensource, som burde have mobiliseret sig selv, selv om #MetaWeb3D er en mulighed for ikke at konfrontere, men omgå GAFAMS. Det gælder også for politikere fra alle sider.

Nu er farerne virkelig overhængende! Meget tættere på end de forskellige advarsler om klimaet! Så vi må ikke vente længere! Og frem for alt må vi ikke lade det, der senere vil være svært at bekæmpe, få fat i os!

Vores køreplan er konkret. Vi håber derfor, at de private, foreningsmæssige og institutionelle aktører endelig vil tage den rette målestok for vores forslag, og at vi nu sammen kan lægge grunden til et #MetaWeb. De vil uden tvivl tiltrække sig opmærksomhed og deltagelse fra alle professionelle og private brugere!

Det er sidstnævnte, der er i centrum for deres valg!

Vi, fagfolk, skal tage hensyn til dem og ledsage dem.

Vores dør står åben, du skal bare møde op, og vi vil med glæde byde dig velkommen.

Det er også åbent for alle ikke-digitale fagfolk, som gennem deres sponsorat kan bidrage og vil kunne drage fordel af gratis/open source-værktøjer og -indhold til deres egne behov.

Glem aldrig, at
« Verden vil ikke blive ødelagt af dem, der gør det onde, men af dem, der ser på, at de ikke gør noget. » – Fra Machiavelli til Albert Einstein og mange andre

og at
« Utopi betyder ikke det uopnåelige, men det urealiserede. Gårsdagens utopi kan blive til virkelighed » – Theodore Monod

 


Kontakt: press at mezalab dot org
Følg os på: https://twitter.com/meza_lab


 

BILAG OG LINKS

BILAG

Bio

Guillaume G / Bonob0h : Med en fod i 3D siden 1980’erne besøgte han Mont Beuvray en vinter i 1992, og da han stod over for tomheden på et udgravningssted, forestillede han sig et forstærket liv i fortid og nutid i samspil med fjerntliggende animatorer og besøgende. For tidligt. Internettet var ikke engang rigtig født. I 2004/5 tog han sine idéer op og skabte Meza i 2007.
https://twitter.com/bonob0h

François Aubriot: Han skabte DotRiver, en gratis digital virksomhed baseret på virtuelle fjernarbejdspladser, hvorefter han for nylig gik ind i andre foretagender. Han er en Opensource-softwareaktør og har været formand for Ploss Auvergne Rhône-Alpes. Han er generalsekretær for Meza.
https://twitter.com/faubriot

Philippe Scoffoni : Tidligere indflydelsesrig blogger i den frie/opensource digitale verden, han sagde sit madjob op i 2009 for at deltage i Meza for at mobilisere aktører inden for fri/opensource-software. Over for væggene var det en fiasko. Han skabte OpenDSI, en virksomhed, der leverer tjenester inden for fri og open source-software. Han er også den nye formand for Ploss Auvergne Rhône-Alpes.
https://twitter.com/pscoffoni

 

MEZA i korte træk

MEZA blev oprettet i 2007 og er et laboratorium for forskning, udvikling og digital undervisning. MEZA er især i gang med at udvikle begrebet MetaWeb3D.

Grundlaget er et gratis virtual reality-miljø, der er decentraliseret og tilgængeligt fra en simpel computer, en tablet eller briller. Miljøet omfatter områder, konstruktioner og genstande. Man er til stede der gennem en avatar, enten en klon af en selv eller en imaginær klon. Avataren interagerer med andre og med virtuelle elementer samt med virkeligheden, som i fremtiden vil blive mere og mere interaktiv.

Dette grundlag udgør fundamentet og standarden for en fremtidig Meta/Web3D. Det er også først og fremmest grænsefladen til alt, hvad der tæller i forhold til den digitale verden: forbundne objekter, 3D-scannere/printere, AI, BigData, SmartCities, droner, robotter, videnskabelige simuleringer osv.

Det er helheden, der udgør Meta/Web3D++, ikke inden for rammerne af uafhængige, inkompatible platforme, men tværtimod inden for rammerne af enheden af et virtual reality-web.

MEZA’s retningslinjer og udvikling er af to typer:

  • At samle og forbedre den hardware og software med fri/open source, der allerede er til rådighed, for at skabe en logisk og enkel pakke af anvendelsesmuligheder for flest mulige brugere og aktivitetsområder.
  • At udforme og indgyde indledende anvendelser/drivere på næsten alle områder for bedre at orientere brugerne, så de kan gøre dem til deres egne og derefter tilpasse dem til deres egne behov.

For at gennemføre denne MetaWeb/3D udvikler Meza en økonomisk model baseret på optimeret sponsorering af kompetencer eller ressourcer kombineret med uddannelse. Vores forslag tager også hensyn til foranstaltninger kombineret med andre sponsorater, som virksomhederne allerede praktiserer eller ønsker at udvikle.

Gennem den almene interesse, som de deltager i, får virksomhederne således også nøgler og fælles midler til at opfylde deres egne produktionsbehov, om nødvendigt ledsaget af tjenesteydere. Selv om disse forslag er rettet mod store koncerner og ETI’er, er T/SME’er/I ikke forsømt. I dette tilfælde er det mere effektivt gennem deltagelse i Lokale Hacktions eller gennem handelsgrupper.

Mens vi venter på en eventuel relancering af vores websted, som af forskellige årsager er i dvale, er her vores resumé og præsentationsstøtte i billeder: https://twitter.com/meza_lab/status/1452953808984739845

 

Resumé links og andre

Nævnte artikler

Aurélie Jean – Hvorfor Facebook bør holde sig ude af metaverset
https://www.lepoint.fr/invites-du-point/aurelie-jean-pourquoi-facebook-doit-rester-en-dehors-du-metavers-24-10-2021-2449041_420.php

Laurent Vaissade
https://www.linkedin.com/posts/laurentvaissade_meta-facebook-metaverse-activity-6860853822336573440-ODV7/

Editorial af den tidligere senator René TRÉGOUËT: Lader vi GAFAM styre vores virtuelle verdener: det 21. århundredes narkotika?
https://www.rtflash.fr/allons-nous-laisser-gafam-gouverner-nos-mondes-virtuels-drogue-xxieme-siecle/article

Hvad er metaverset, fremtidens internet, som Mark Zuckerberg drømmer om? af Margaux Otter
https://www.nouvelobs.com/high-tech/20211029.OBS50441/qu-est-ce-que-le-metavers-cet-internet-du-futur-qui-fait-rever-mark-zuckerberg.html

Grafikken af Philip Rosedal, den « faldne » skaber af SecondLife
https://twitter.com/philiprosedale/status/1060973699585650688