TRIBUNE & Roadmap : #MetaWeb / 3D door Meza VS #Meta door Zuckerberg en Co


Enfert Meta Zuckerberg VS Paradis de Meza et Bonob0h

Geconfronteerd met de gevaren van de gesloten « Metaverses » van Facebook en Co. of in de maak, Meza’s #MetaWeb / 3D, het enige echt open alternatief!

door : Guillaume G / Bonob0h, François Aubriot, Philippe Scoffoni

5 november 2021 – Bijgewerkt 9 november 2021

Origineel in het Frans Vertaling in het Nederlands met Deepl

 

Sinds enkele weken geven de aankondigingen van Facebook in verband met de « Metaverse » ons een van de belangrijkste en meest onontkoombare visies op de toekomst van digitaal en het web.

Zoals Aurélie Jean onlangs publiceerde in een column in Le Point van 24 oktober 2021, is deze visie van gesloten virtuele werelden een reëel gevaar!
https://www.lepoint.fr/invites-du-point/aurelie-jean-pourquoi-facebook-doit-rester-en-dehors-du-metavers-24-10-2021-2449041_420.php

Anderen maken dezelfde opmerking, zoals Laurent Vaissade
https://www.linkedin.com/posts/laurentvaissade_meta-facebook-metaverse-activity-6860853822336573440-ODV7/

En niet te vergeten het uitstekende hoofdartikel van oud-senator René TRÉGOUËT: ALLONS-NOUS LAISSER LES GAFAM GOUVERNER NOS MONDES VIRTUELS: LA DROGUE DU XXIème SIECLE?
https://www.rtflash.fr/allons-nous-laisser-gafam-gouverner-nos-mondes-virtuels-drogue-xxieme-siecle/article

Wij zijn het volkomen met elkaar eens, maar eenvoudige waarnemingen zijn niet voldoende, vooral omdat er oplossingen bestaan!

Voor anderen daarentegen « moeten we niet overhaast te werk gaan », matigt Julien Pillot op Franceinfo, die van mening is dat metavers « nog maar in de kinderschoenen staan » en dat hun ontwikkeling nog te kampen heeft met « grote technologische hinderpalen ».
https://www.nouvelobs.com/high-tech/20211029.OBS50441/qu-est-ce-que-le-metavers-cet-internet-du-futur-qui-fait-rever-mark-zuckerberg.html

Fout!

Natuurlijk is het niet het wondermiddel van de droom, maar het werkt al heel goed met een eenvoudige computer! Virtual reality maskers zijn slechts een tijdelijk accessoire! Trouwens, het Web dat wij kennen in HTML5, enz. is ook begonnen met zijn eerste versie! Wachten tot alles op z’n plaats staat om te « doen » is ketterij!

Wat de gevaren betreft, kondigde Mark Zuckerberg al in 2014 een 3D Facebook aan. Toegegeven, er waren geen vervolgen, en we hebben aan de andere kant SecondLife dat langzaam uit elkaar valt.

In beide gevallen hebben zij geen rekening gehouden met essentiële factoren. De gebruikers zijn veeleisend, maar zij kunnen nog steeds niet vinden wat zij willen! Universum op hun vingers. Tussen 2006 en 2009 zijn miljoenen mensen naar SecondLife gekomen, en daarna weer vertrokken omdat deze essentiële factoren ontbraken.

Sinds 2007 probeert de MEZA-vereniging een Web3D++ op te zetten. Tussen 2014 en 2016, na aankondigingen van Mark Zuckerberg. Zij had reeds gewaarschuwd voor de duidelijke gevaren van een of meer gesloten platforms van het type « Metaverse » in handen van bedrijven waarvan wij weten, en nog steeds ontdekken, dat hun praktijken niet ten dienste staan van de mens en het digitale.

Tegenover louter analyse en visie, voegt Meza een strategie en vooral een roadmap toe die technologie, gebruik en een economisch en financieel model integreert dat zich losmaakt van deze « Startups » die ervan dromen « Unicorns » te worden!

De afgelopen 15 jaar heeft Meza concrete voorstellen gedaan: die van een 3D-web dat vrij/Opensource, open en gedecentraliseerd is, met « locomotief »-toepassingen om het publiek op te leiden en steun te verwerven.

Deze voorstellen zijn het resultaat van een maandenlange studie van nieuwkomers in Second Life in 2007. Zij kwamen aan in een soort prototype van de toekomst van een 3D Web, en verlieten het teleurgesteld door de ontvangst en het gebrek aan activiteiten, vooral in interactie met het « echte ». Wij kunnen de pchiiit’s van SecondLife of van Canal+’s 2nd World (1995 tot het jaar 2000) niet doen herleven.

Van het wastablet tot het web, de evoluties zijn onontkoombaar. Hetzelfde geldt voor het web. Net als Minitel, begon het met pagina’s tekst en foto’s! Waarom zou het niet evolueren? In 3D!

Tegelijkertijd is het begrip « Metaverse » over het algemeen meervoudig! Dat wil zeggen dat er met verschillende « virtuele werelden » moet worden gegoocheld!

Leven we op verschillende planeten, elk met zijn eigen bijzonderheden?

Nee! We leven op één planeet met één ecosysteem.

Waarom de zaken ingewikkelder maken, wanneer technisch gezien, dankzij opensource, alles mogelijk en beschikbaar is om de standaard van een universeel en gedecentraliseerd #MetaWeb te creëren. Het Web is ontstaan in een geest van vrijheid, decentralisatie en delen, en heeft in grote mate bijgedragen tot de evolutie van de digitale technologie. Het is essentieel om terug te gaan naar de basis!

Computers zijn geboren om mensen te helpen, niet om ze tot slaaf te maken door een handvol gulzige digitale acteurs!

Om deze vraatzucht tegen te gaan, hebben we maar één middel tot onze beschikking: ons mobiliseren om een open en universeel #MetaWeb #MetaWeb3D te creëren!

Dit is een kans om de toekomst van digitaal positief te beïnvloeden.

De technologieën die nodig zijn voor het #MetaWeb / 3D zijn nu al beschikbaar! Gratis, opensource, open! Er zijn slechts een paar kleine ontwikkelingen nodig om het gemakkelijk toegankelijk te maken voor iedereen, ongeacht de beschikbare digitale « kracht ».

Het gaat op z’n minst om een paar miljoen euro! Al ongeveer tien. Met deze middelen is het, in een tijdsbestek van 6 maanden, grotendeels mogelijk de grondslagen te leggen voor een alternatief voor het Meta-project van Facebook! Een startpunt voor het #MetaWeb kan gemakkelijk worden bereikt met de impuls van enkele spelers en grote mecenassen en waarom niet met de hulp van de Franse Staat en de Europese Unie, die ons nationale motto zouden kunnen toepassen op de digitale wereld die wij verdienen.

Maar technologie is niet alles en het is aan gebruik te danken dat wij zullen slagen.

Deze stuwende toepassingen, in wisselwerking met de werkelijkheid, moeten op alle niveaus worden opgebouwd en gefinancierd om niet afhankelijk te zijn van particuliere technologieën die worden geleid door commerciële doelstellingen die wij niet willen.

Zonder ons te bekommeren om het individu en zijn of haar gebruik, zullen we terugvallen in de manieren die de desinteresse voor Second Life hebben veroorzaakt of zullen we alleen maar de Buzz maken.

Om het voorstel beter te begrijpen, laten we het vergelijken met de vroege geschiedenis van Lego toegepast op digitaal.

In zijn begindagen en gedurende ongeveer 5 jaar is Lego bijna nooit van de grond gekomen. De stenen werden verkocht in een canvas zak! Niemand wist wat te doen met hen. Toen kwam iemand op het idee om een mooie doos te maken met een mooi model om te bouwen, en de benodigde bakstenen. Er waren zelfs enkele andere mogelijke modellen met zwart-wit tekeningen! Het succes kwam, en Lego werd het iconische merk dat we kennen. De kopers beginnen met het maken van het voorgestelde model en laten dan hun fantasie de vrije loop!

Meza’s locomotiefprogramma’s zijn dozen Lego, met de nodige instructies voor begrip, opleiding en naleving. Ze laten iedereen vrij om zijn eigen aanpassingen te maken.

Hier zijn enkele van onze meest succesvolle programma’s om gebruikers al op zeer jonge leeftijd te betrekken.

Een van de belangrijkste zijn de Lokale Hacktions, of Neighbourhoods, Cities, Villages in Web3D++ – Een netwerk van lokale acties die beginnen met de reconstructie van plaatsen om activiteiten te ontwikkelen, in interactie met de echte of de Club of Colleges & Lycées – een kloon van de Lokale Hacktions en in interactie met de bestaande clubs van instellingen. Dit is de beste manier om alle omgevingen op elkaar te laten inwerken en daarbij rekening te houden met het onderwijs, de basis van de bouw van elke persoon.

Ze zijn ook verbonden met de ambachten met de PAM – Places & Ateliers des Métiers: Netwerk en instrumenten van de ambachten voor Professionals Onderwijs en Individuen, of geassocieerd met het toerisme met TAMI – de productie-eenheden van bedrijven in Web3D++ voor een netwerk van toerisme van Kunsten, Ambachten en Industrieën

In een ander register is er ook Prézans, dat strijdt tegen digitale breuken en isolement #Senioren #Gehandicapten #Letterden #Huislozen. Het is zowel een netwerk als een platform voor ondersteunende organisaties. In dezelfde trant van vergeten maar leven-gevende gebieden hebben we Straffen – Een alternatief straffenprogramma Virtuele gevangenis, opleiding, enz, en bijdrage aan het algemeen welzijn.

Een van onze oudste programma’s is ook, RiMa – Plan National de Prévention & Continuité d’Activités Maximum pour les Risques Majeurs / Pandémies. Voorgesteld in 2009, het zou zeer nuttig zijn geweest tijdens de recente opsluitingen!

Om dit kleine panorama af te ronden, houden we ook rekening met het milieu en energiebesparingen met, bijvoorbeeld, CALCULI – Recycling van Web3D Server Downtime voor Wetenschappelijke Simulaties

Wat bij al deze programma’s bijzonder relevant is, is dat zij in het algemeen allemaal op elkaar inwerken!

Zij zijn bedoeld om « virtual reality » leven te creëren dat interacteert met de werkelijkheid, en later augmented reality toe te voegen!

Voor dit leven, zelfs vóór de zaken, bevoorrechten wij het algemeen belang door de geoptimaliseerde schenkingen en het mecenaat van bekwaamheden, en aan opleidingen, boven dat van particuliere belangen van dividenden alleen!

Ons model is dus niet gericht op digitale vampiers, maar op alle eindgebruikers, of dat nu particulieren, bedrijven, verenigingen of overheidsdiensten zijn. Contentontwikkeling is niet alleen voor specialisten! Inhoudelijke bijdragen en ontwikkelingen en gebruiksmogelijkheden zijn voor iedereen van 7 tot 77 jaar, en ook voor TPme/I tot grote groepen.

Het is een manier om leven te creëren, participatie, zodat het bedrijfsleven in zijn kielzog kan groeien.

Met Meza’s #MetaWeb3D hebben gebruikers alleen hun huidige apparatuur nodig om zich onder te dompelen met een eenvoudig computerscherm! Het is niet nodig duikmaskers te kopen om zich in op te sluiten, ook al zijn ze af en toe nuttig!

Ons credo is horizonten te openen, ze te laten interageren met de realiteit, creatie en samenwerking aan te moedigen, en ze niet op te sluiten om de gegevens te plunderen!

In het model van Meza zijn de voordelen bijna onmiddellijk en dragen zij bij tot de financiering van technische, menselijke en financiële behoeften.

Alle digitale bedrijven (gratis of niet) hebben een belangrijke rol te spelen bij het helpen verbeteren van de huidige technologieën en het deelnemen aan de ontwikkeling van inhoud. Volgens de CNLL hebben bedrijven in de EU in 2018 ongeveer 1 miljard euro geïnvesteerd in vrije software, die nog steeds « vertrouwelijk » is, met een impact op de Europese economie van tussen de 65 en 95 miljard euro!
CF https://cnll.fr/news/etude-logiciels-libres-stimuler-economie-europeenne-autonomie-numerique

Stelt u zich eens voor welke impact een #MetaWeb zou kunnen hebben dat niet vertrouwelijk is, maar integendeel de locomotief is van de hele digitale wereld in Frankrijk, maar ook in Europa en zelfs overal ter wereld!

En dit alles ten voordele van de gebruikers vóór die van de GAFAMS!

Nu moeten we de initiële middelen vinden!

Zou deze nieuwe « waarschuwing » van een aanstaande Meta (vers) van Facebook en de aankondiging van bijvoorbeeld het scheppen van 10.000 banen in Europa een langverwachte trigger kunnen zijn?

Wat ons betreft zijn de jobperspectieven rond een #MetaWeb3D veel belangrijker! En niet alleen in termen van banen!

Maar alleen de tijd zal het leren.

Philip Rosedale, de « gevallen » bedenker van SecondLife, die al sinds 2012 probeert een nieuw project te lanceren, publiceerde in 2018 een grafiek op Twitter. Deze grafiek, waarin slechts enkele gebieden worden genoemd, laat uitzonderlijke marktvooruitzichten voor virtuele realiteit zien. Maar liefst $20 triljoen? Of zo’n $20.000 miljard?
https://twitter.com/philiprosedale/status/1060973699585650688

Meza’s #MetaWeb / 3D biedt nog veel meer gebruiksmogelijkheden! En in alle sectoren!

De Web3D++ zaden zaaien sinds 2007, Meza heeft alleen maar gesloten deuren opgehaald bij digitale spelers zoals die van 3D, maar ook bij die van vrije software en opensource, die zich hadden moeten mobiliseren, ook al is de #MetaWeb3D een kans om de GAFAMS niet te confronteren maar te omzeilen. Dit geldt ook voor politici van alle partijen.

Nu, de gevaren zijn echt dreigend! Veel dichterbij dan de verschillende waarschuwingen over het klimaat! Dus we moeten niet langer wachten! En bovenal, we moeten niet laten gebeuren wat later moeilijk te bestrijden zal zijn!

Onze routekaart is concreet. Wij hopen dan ook dat de particuliere, verenigings- en institutionele spelers eindelijk de juiste maat zullen nemen voor onze voorstellen en dat wij nu samen de grondslagen kunnen leggen voor een #MetaWeb. Zij zullen ongetwijfeld de aandacht en de deelneming van alle professionele en particuliere gebruikers trekken!

Het zijn deze laatsten die in het middelpunt van hun keuzes staan!

Wij, professionals, moeten rekening met hen houden en hen begeleiden.

Onze deur staat open, kom gewoon opdagen en we zullen blij zijn u te verwelkomen.

Het staat ook open voor alle niet-digitale professionals, die door hun sponsoring een bijdrage kunnen leveren, en kunnen profiteren van gratis/open source tools en inhoud voor hun eigen behoeften.

Vergeet nooit dat
« De wereld zal niet vernietigd worden door hen die kwaad doen, maar door hen die toekijken hoe zij niets doen. » – Van Machiavelli tot Albert Einstein, en vele anderen

en dat
« Utopia betekent niet het onbereikbare maar het ongerealiseerde. De utopie van gisteren kan werkelijkheid worden » – Theodore Monod

 


Contact: press at mezalab dot org
Volg ons op: https://twitter.com/meza_lab


 

BIJLAGEN EN LINKS

BIJLAGEN

Bio

Guillaume G / Bonob0h : Met één voet in 3D sinds de jaren 1980, bezocht hij de Mont Beuvray op een winter in 1992 en, geconfronteerd met de leegte van een opgravingsgebied, stelde hij zich een verrijkt leven voor van het verleden en het heden in interactie met animatoren op afstand en bezoekers. Te vroeg. Het web was nog niet eens echt geboren. In 2004/5 nam hij zijn ideeën over en creëerde Meza in 2007.
https://twitter.com/bonob0h

François Aubriot: Hij heeft DotRiver opgericht, een gratis digitaal bedrijf gebaseerd op virtuele werkstations op afstand, en is onlangs in andere ondernemingen gestapt. Hij is een Opensource software actor en is voorzitter geweest van de Ploss Auvergne Rhône-Alpes. Hij is secretaris-generaal van Meza.
https://twitter.com/faubriot

Philippe Scoffoni : Voormalig invloedrijk blogger van de free/opensource digitale wereld, gaf hij in 2009 zijn baan in de voedingssector op, om deel te nemen aan Meza om free/opensource software actoren te mobiliseren. Tegenover de muren, was het een mislukking. Hij heeft OpenDSI opgericht, een bedrijf dat diensten verleent op het gebied van vrije en opensource software. Hij is ook de nieuwe voorzitter van Ploss Auvergne Rhône-Alpes.
https://twitter.com/pscoffoni

 

MEZA in het kort

MEZA, opgericht in 2007, is een laboratorium voor onderzoek, ontwikkeling en digitaal onderwijs. MEZA ontwikkelt met name het begrip MetaWeb3D.

De basis is een gratis virtuele realiteitsomgeving, gedecentraliseerd en toegankelijk vanaf een eenvoudige computer, een tablet of een bril. De omgeving omvat gebieden, constructies en voorwerpen. Men is daar aanwezig door middel van een avatar, ofwel een kloon van zichzelf of een denkbeeldige. De avatar interageert met anderen en met virtuele elementen, maar ook met de werkelijkheid, die in de toekomst steeds interactiever zal worden.

Deze basis vormt het fundament en de standaard van een toekomstig Meta/Web3D. Het is ook en vooral de interface met alles wat telt in verband met de digitale wereld: Connected Objects, 3D Scanners/Printers, AI, BigData, SmartCities, Drones, Robots, Wetenschappelijke Simulaties, enz.

Het is het geheel dat Meta/Web3D++ vormt, niet in het kader van onafhankelijke, niet-compatibele platforms, maar integendeel in het kader van de eenheid van een virtual reality web.

De oriëntaties en ontwikkelingen van MEZA zijn van tweeërlei aard:

  • De reeds beschikbare vrije/open bronhardware en -software samenbrengen en verbeteren tot een logisch en eenvoudig geheel van gebruiksmogelijkheden voor een zo groot mogelijk aantal gebruikers en werkterreinen.
  • Op bijna alle gebieden initiële gebruiksdoeleinden/aanstuurprogramma’s te ontwerpen en in te voeren om de gebruikers beter te oriënteren om ze zich eigen te maken, en ze vervolgens aan hun eigen behoeften aan te passen.

Om dit MetaWeb/3D in de praktijk te brengen, ontwikkelt Meza een economisch model dat gebaseerd is op de geoptimaliseerde sponsoring van vaardigheden of middelen, gecombineerd met opleiding. Onze voorstellen houden ook rekening met acties in combinatie met andere sponsoringacties die ondernemingen reeds toepassen of wensen te ontwikkelen.

Zo verkrijgen de ondernemingen, via het algemeen belang waaraan zij deelnemen, ook de sleutels en de gemeenschappelijke middelen om hun eigen produktiebehoeften te verwezenlijken, zo nodig vergezeld van dienstverleners. Hoewel deze voorstellen gericht zijn op grote groepen en ETI’s, worden T/MKBs/I niet verwaarloosd. In dit geval is het efficiënter om deel te nemen aan de Lokale Hacktions, of via handelsgroepen.

In afwachting van de eventuele herlancering van onze site, die om diverse redenen een slapend bestaan leidt, volgt hier onze samenvatting en presentatieondersteuning in beelden: https://twitter.com/meza_lab/status/1452953808984739845

 

Samenvattende links en andere

Genoemde artikelen

Aurélie Jean – Waarom Facebook uit de metaverse moet blijven
https://www.lepoint.fr/invites-du-point/aurelie-jean-pourquoi-facebook-doit-rester-en-dehors-du-metavers-24-10-2021-2449041_420.php

Laurent Vaissade
https://www.linkedin.com/posts/laurentvaissade_meta-facebook-metaverse-activity-6860853822336573440-ODV7/

Editorial by former senator René TRÉGOUËT: ARE WE GOING TO LET GAFAM GOVERN OUR VIRTUAL WORLDS: THE DRUG OF THE 21st CENTURY?
https://www.rtflash.fr/allons-nous-laisser-gafam-gouverner-nos-mondes-virtuels-drogue-xxieme-siecle/article

Wat is de metaverse, het internet van de toekomst waar Mark Zuckerberg over droomt? door Margaux Otter
https://www.nouvelobs.com/high-tech/20211029.OBS50441/qu-est-ce-que-le-metavers-cet-internet-du-futur-qui-fait-rever-mark-zuckerberg.html

De grafiek van Philip Rosedal, « gevallen » schepper van SecondLife
https://twitter.com/philiprosedale/status/1060973699585650688